Framtidskyrkan

Alpha

Vad är Alpha?

Alpha startade i den anglikanska kyrkan i London 1977 och finns nu över hela världen och inom alla kyrkor och samfund.

Alpha är evangelisation för ”vanliga” människor. 75-90% av de som kommer till tro gör det via vänner som tar med dem till kyrkan. För att ”bli kvar” behöver man fler än en relation. I Alphakursen stannar man kvar även om man är osäker på tron. Att bli kristen är en process. I Alpha är alla välkommna, alla kommer inte till tro, men tycker att kursen var en positiv upplevelse.

Alpha är framför allt för dessa fyra grupper:
• Den icke kyrkvane, men nyfikne
• Den som börjat gå till kyrkan av någon anledning (ex. barn i kyrkans arbete)
• Den som tidigare tillhört och som nu vill börja om
• Den som kommer från ett annat sammanhang (ex. invandrare)

A – Alla är välkommna. En introduktionskurs om kristen tro utformad för att passa dem som inte brukar gå i kyrkan.
L – Lära med ett leende. Skratt och lättsam stämmning bryter ned murar och gör det lättare att slappna av.
P – Pasta eller annan god mat. Att äta tillsammans ger tillfälle att lära känna varandra och utveckla vänskap (Jesus åt med människor, inte bara predikade).
H – Hjälpa varandra. Den lilla gruppen ger utrymme för alla att våga uttrycka sina frågor och funderingar.
A – Allt får frågas. Inga frågor är för enkla eller för utmanande.

Detta är kursen

15 kapitel med rubriker som: Vem är Jesus? Varför måste Jesus dö? Varför ska jag läsa Bibeln, och hur? Vem är den helige Ande? Hur kan jag bli fylld av den helige Ande? Hur kan jag stå emot det onda? Helar Gud idag? etc. Ungefär mitt i kursen far man bort över en helg och får intensiv undervisning om den helige Ande.

Kursen är utformad som en studiecirkel och deltagarna betalar en avgift. Det är i stort sett maten som betalas. Människor idag är beredda att betala för att gå en kurs.

Alpha är allmänt känt och godtaget inom alla kyrkor och samfund och skulle därför kunna fungera bra att jobba med utifrån ett ekumeniskt sammanhang.

Kursen får inte utformas godtyckligt efter egna idéer. Vissa regler finns för att kvalitetssäkra kursens speciella form och integritet.