JÄGARTRÄFF

Henrik blåste fanfar för jägarträffen

Jonas, jägare tillika pastor hälsade välkommen. ”Vår bästa tid är nu” hösten ligger framför våra fötter, vi har massor av timmar i skog o mark framför oss, livet blir inte bättre än så här. Möjlighet till skottillfällen möte med det vilda.

Dryga 40 talet jägare mötte upp till en trevlig kvällsstund

Visning av de olika hundraser som vi har, här t.v en vit älghund en avgrening från norsk älghund och Jämthund, en utpräglad jakthund. T.h Norsk elghund grå,eller gråhund som den kallas i Sverige, är en mycket gammal spetshundsras med utpräglat jaktintresse.

Hälleforsrasen uppkom under 1930 talet,Slitstark och närmast outtröttlig älghund med blodslinjer från bland annat ryska slädhundar. Ren jakthund. Ganska vanlig i vissa trakter. Hårdför i skogen, lojal och samarbetsvillig.Används i huvudsak som skällande hund på älg men även för ledhundsjakt och spårningsjakt.

http://www.alghundklubben.com

Västsibirisk Laika, =ryska för”skällaren” eller ”hund”De första laikorna kom till Sverige i slutet av 70-talet. Det var den kände storviltjägaren Lars
Svanberg i Strömsund som tog in en östsibirisk laika som senare skulle bli känd som en duktig björnhund. Petrus Johansson, Långviksmon, tog samtidigt in de första västlaikorna.Typiskt har laikan ett bra samarbete med sin förare, och överlag ett positivt sätt mot människor.

”Jämten”

Jämthunden,erkändes officiellt som egen ras så sent som 1946. Trots att erkännandet är av så färskt datum är jämthundsrasen lika gammal som jägarfolkens kolonisation av Norrland. Omdöme: en bra jakthund

Östsibirisk Laika en Mångsidig jakthund samt släd- och draghund.Östsibirisk lajka härstammar från olika typer av lajka samt hundar hos folkslagen even, lamut och amur.Östsibirisk lajka är en starkt byggd hund med kraftig benstomme och välutvecklad muskulatur.

Så gick vi in och fick lära oss om vapenvård och olika jägartyper

Det kan va bra med krutlösare och kopparlösare för att rengöra avlagringar i pipan.Flera av oss hade nog inte skött vapnen så exemplariskt som vi fick en lektion i av Anders 🙂

Här presenterades olika jägartyper.
Fr.v. Bonnjägaren
Pryljägarn
Trappern
Revirjägarn och passkytteplågarn

Vi såg också en film från Sörflärke med ståndskall,filmaren intervjuades om jakt och tro, han byter inte bort sin tro på Jesus även om jakten är så fantastiskt intressant på alla sätt och vis, Jesus är ändå viktigast i livet.

Sen bjöds det på mycket gott fika och ”lort” smaskens!

Sammantaget en trevlig och rolig kväll även för en novis.
TACK för en trevlig kväll.

Foto Margareta Svensson/Roger F text o bild