En hälsning från ungdomsverksamheten

De senaste veckorna har varit riktigt intensiva för oss som jobbar inom Framtidskyrkans ungdomsverksamhet. Det planeras, fixas, skrivs, sjungs och busas. Allt för en storslagen avslutning på den verksamhet som vi kallar ”Ung Café”.
Ung Café håller till på Bönhuset i Gottne på fredagar med start klockan 19:00. Vi har en aktivitet som alla deltagare får vara med på, vi fikar tillsammans, lyssnar till en andakt från någon av ledarna och mycket mer roligt. Vissa kvällar har vi räknat till att det kommer över 50 ungdomar på Ung Café, många från icke-kyrkliga sammanhang. Är det inte otroligt att så många unga kommer till Gottne på fredagskvällarna? Stämningen är väldigt familjär med många skratt och kramar.

Första Timotheusbrevet 4:12 har följt mig i det arbete jag gör. Det lyder: ”Låt ingen se ner på dig för att du är ung, utan var en förebild för de troende i allt du säger och gör, i kärlek, tro och renhet.”. Det är så lätt att vi drar oss tillbaka och förblir anonyma på grund av prestationsångest. Det finns alltid någon som är bättre eller som menar att det vi gör inte är rätt.
Jag ska ge några exempel på de aktiviteter som vi har ordnat under terminen: samarbetsövningar, lagtävlingar, radiobilbana, fiskedamm, karaokekväll och förstås den storslagna julfesten i fredags. I alla dessa aktiviteter finns det så många otroligt fina ungdomar som bjuder på sig själva och gör kvällarna helt underbara. Att stå på scenen och göra diverse saker är långt ifrån alla ungdomar som har gjort eller ens vågar göra. Vi ger dem en chans att lära sig denna scenvana på ett lekfullt sätt. Jag har fått lära mig att dramatisera och spela andra roller är viktigt för att bygga upp en trygg självbild om vem man är. Det är ett viktigare inslag i identitetsbyggandet än vad många faktiskt inser. I ett samhällsklimat som alltid talar om för oss hur vi ska vara och se ut är det viktigt att kunna lämna dessa krav utanför sig själv och få se verkligheten ur ett annat perspektiv.
Ibland förundras jag över att jag har hamnat just här, i Gottne, av alla ställen på jorden. Guds planer kan tyckas vara märkliga för oss människor. I mina tonår var jag övertygad om att jag skulle bli någonting stort men när jag var 17 år fick jag möta Jesus för första gången i mitt liv. Allt eftersom visade Han mig sina planer för mitt liv. Kanske tycker någon att jag fick offra alla mina framtidsplaner för att Gud tänkte annorlunda. Men jag vill betona en sak: Jag lever min dröm just nu.
Detta år blev den stora julfesten på Ung Café större än någonsin. I flera veckor har det planerats, övats och skrivits manus för att på fyra timmar köra igenom ett storslaget program med omskrivna låtar, knäppa sketcher och underbar mat. Som om inte detta vore nog riggades mer ljus, ljud och bild än ni någonsin sett i Bönhuset. Jag lovar. Nästan 90 gäster, både ungdomar och ledare, kom denna kväll finklädda med fina frisyrer, klänningar, skjortor och kavajer. Flera av dessa gäster kommer inte ifrån kyrkliga sammanhang utan har ”hängt med kompisarna hit”. Kan ni tänka er hur fantastiskt det är att uppträda med sång, musik, dans och drama inför alla dessa människor?

PicsArt_1417948499035

Vi har spridit evangeliet, kanske inte med ord, men i våra handlingar. Vi har bjudit in ungdomar som aldrig satt sin fot i kyrkan, ätit och haft gemenskap med dem. Samuel Söderberg höll en andakt om att julen firas därför att Gud blev människa. Säkerligen fanns det flera gäster som för första gången fick höra detta budskap. Samuel vittnade också om hur det kan gå till när Gud talar till honom och att vi inte ska vara rädda att följa hans vilja. Det är en stor utmaning till de som redan är bekanta med kyrkan.
Vi som ordnar dessa kvällar är i behov av hjälp från resten av församlingen. Vi behöver förbön för att orka hålla energin uppe och för de jobbiga saker som faktiskt kan dyka upp under terminerna. Vi har även fika varje kväll och då är det någon från församlingen som bjuder ungdomarna på detta. För många ungdomar blir Ung Café det allra första kristna sammanhang som de möter i livet. Många har inte ens vistats inuti en kyrka tidigare. Detta är en stor mission som vi utför på hemmaplan och vi som drar i detta behöver alla förböner som vi kan få. Vi behöver få tillfällen att diskutera djupare om Jesus och varför vi har valt att gå med honom. Vi behöver kraft och mod att vittna om honom och hans under i våra liv. Vi behöver den styrka som endast Gud och gemenskapen i församlingen kan ge oss.
Hjärtat flödar över av Herrens kärlek efter en sådan kväll. Vi vill tacka alla som på något vis medverkat med bön, praktisk hjälp eller någonting annat, det har varit guld värt och är inte möjligt utan er i församlingen. Tack för förtroendet, ni som låter era barn komma till oss på fredagskvällarna. Vi gör vårt bästa för att se alla individer som kommer dit.
God jul och ett Välsignat Nytt År önskar vi som arbetar i ungdomsverksamheten.
//Lotta Nordlöf